Ramona Wanie

Medieteknolog tryck, sedan 2017 på BRUNNEN

”Tre år hos oss är inte lång tid”. Med sin vaksamma pigga blick för processer är Ramona Wanie en respekterad Lean-kontakt när det gäller förbättringar. Hon vet också från sitt jobb som medieteknolog att hon måste kunna vara handlingskraftig, men med fingertoppskänsla. Hennes prio: att samarbett gör arbetsplatsen mycket trevligare, med kommunikation och mellanmänskliga relationer. För henne är detta - ren motivation.
 

  "Problem är skatter som vi ska betrakta positivt och använda oss av."

  Efter att ha slitits mellan att välja en utbildning till mediedesigner eller till mediateknolog bestämde sig för Ramona Wanie för den mer praktiska: tryck. Hon växte upp i ett samhälle med 500 invånare i Rheinland-Pfalz och sökte jobb hos oss 2017. Det välkända varumärket BRUNNEN tilltalade henne. Hennes nuvarande mästare ringde tillbaka, och ett personligt samtal återföljdes omedelbart av en praktikplats och en flytt till Heilbronn, cirka 30 mil bort. Bara två och ett halvt år senare hade hon sin examen och en fast anställning. ”I början var dialekten mycket svår. Jag var tvungen att fråga väldigt ofta, för jag förstod inte mina kollegor. Men jag har funnit mig väl tillrätta. ”Redan under lärlingsutbildningen fick hon ensam trycka med Anicolorpressen. Denna offsettryckpress för tryck av mindre format och upplagor, kallar Ramona Wanie kärleksfullt för “min maskin”. Främst trycks omslag för kollegieblock, men också omslag till kalendrar och häften. Hon tycker särskilt om att hennes jobb resulterar i något hon kan ta på, att resultaten är synliga. Och att det är väldigt omväxlande. Man lär sig olika maskiner och är med i processen från förarbete till efterbearbetning”.

   Att leva enligt Lean

   Men det som hon tycker är mest spännande är hennes arbete som en multiplikator i Lean-teamet. ”I teamet finns kollegor från många andra avdelningar, såsom produktion, logistik och efterarbetning. Vi tittade till exempel i maskinrummet för att se vad som kunde göras enklare och bättre, där till exempel avstånd och inställningstider kunde förkortas. Lean ska underlätta arbetet.” Hon fastställer ofta att det är en fråga om hur kommunikationen fungerar avdelningarna emellan. Det gäller även information om beställningar. Ramona Wanie tar gärna reda på vilka ämnen som har samlats sig under de senaste åren och ännu inte riktigt har tagits upp. ”Du kan inte ändra eller förbättra allt över en natt. Men man kan börja prata om det och ta itu med det. Jag tycker faktiskt att det är ännu viktigare när det är något som tynger en.” Kollegorna med problem kommer gärna och pratar med Ramona Wanie. Sedan kollar hon med Lean-team vilka förändringar som kan initieras och i så fall hur. Även om det så bara är en hylla för färgburkar som behöver få en bättre placering. "Problem är skatter som vi ska betrakta positivt och använda oss av.” Även då - eller ännu hellre - speciellt när det sägs att vi alltid har gjort det på det här sättet. Även här beror det på det konstruktiva utbytet.

    Ta reda på bakgrunden

    ”Jag trivs riktigt bra och jag gillar det jag gör här. Till och med privat betraktar jag nu problem som skatter och söker objektivt efter orsaken. ”Att gå till grunden med allt, är helt hållet hennes grej. Till exempel när den passionerade hobbyfotografen zoomar in det mest spännande motivet. Eller när hon läser böcker som handlar om vad som rör sig i människornas innersta.

     

     Mer om oss

     Ralf Wagner

     Ralf Wagner har lärt sig produktionsteknik från grunden. Hos oss leder han kompetent och välplanerat produktionen. Ett jobb som växlar mellan kontoret och den komplexa produktionsanläggningen, eftersom direktkontakt och samtal med medarbetare är viktigt för honom. Hans signum: öppenhet. Han uppskattar friheten vad det gäller design och de korta beslutsvägarna i det familjeägda företaget, både för sig själv och sitt produktionsteam i Heilbronn, liksom för produktionen av omslag och pärmar i Teichröda.

     LÄS HISTORIEN

     Keyvan Gholami

     Med sin engagerande personlighet, starka vilja och öppenhet har Keyvan Gholami hittat sin väg i Tyskland. Och hans andra jobb är: specialist på lagerlogistik. I Böllinger Höfe finns han på plats såväl vid inkommande varor, som orderplockning och utleverans. Han ser noga till att rätt varor alltid finns på rätt plats i den logistiska kedjan. Hans incitament: det mångsidiga arbetet och det tighta lagarbetet.

     LÄS HISTORIEN

     Isabel Reichert

     Vart skulle din professionella resa i livet ta vägen? Isabel Reichert beslutade sig för att studera till en B.A., och satsade därmed på rätt häst. Allra särskilt hos oss, för hon kan inte föreställa sig att någon annan skulle så tidigt ha gett henne ansvaret för ett viktigt IT-logistikprojekt. Hon behärskar de dagliga utmaningarna med sportslig anda, entusiasm och glädje. I synnerhet uppskattar hon den familjära atmosfären där man inte är ett nummer utan man personligen värdesätts.

     LÄS HISTORIEN